تعویض کدام قطعات خودرو غیر قانونی است؟

تعویض کدام قطعات خودرو غیر قانونی است؟

آیا می دانید تعویض کدام قطعات خودرو غیر قانونی است؟ در این مقاله از تامین خودرو، به سراغ موضوع داغ و نسبتاً پرحاشیه‌ تغییرات اساسی روی خودروها رفته‌ایم که سؤالات و بحث‌های زیادی پیرامون آن وجود دارد. چراکه برخی از افراد بنابر اجبار یا حتی از روی تنوع‌طلبی، تصمیم به تغییر رنگ، تعویض موتور یا اتاق خودرو خود می‌گیرند. اما متأسفانه عدم اطلاع از روند و محدودیت‌های قانونی این کار، باعث می‌شود تا در آینده با مشکلات زیادی مواجه شوند.

آیا واقعاً تعویض رنگ، اتاق یا موتور خودرو غیرقانونی است؟ در پاسخ باید بگوییم که این کارها به‌خودی‌خود منع قانونی ندارند؛ اما روند انجام قانونی آن‌ها نیز نیازمند اطلاع دقیق از ریز قوانین و اخذ مجوزهای لازم است. اگر در ذهن شما نیز سؤالی راجع به تغییرات اساسی در خودروها وجود دارد، با ما همراه باشید تا روند انجام دقیق و قانونی این تغییرات و هم‌چنین مجازات‌های پیش‌بینی‌شده برای نقض قانون در این زمینه را برای شما بیان کنیم.

تعویض قطعات اصلی خودرو

به طور کلی، تعویض هر قطعه از خودرو اعم از موتور، شاسی، اتاق خودرو و حتی تغییر رنگ خودرو بدون دریافت مجوز از راهنمایی و رانندگی ممنوع است. اگر شخصی قصد تعویض یکی از قطعات خودرو خود را دارد، ابتدا باید مدارک خود را جهت اخذ مجوز از راهنمایی و رانندگی آماده کند و پس از دریافت مجوز، قطعات استاندارد و دارای تاییدیه محیط زیست را، از نمایندگی های معتبر تهیه کند.

تعویض قطعات خودرو در تاریخ بیست و چهارم اسفند ماه سال  هزار و سیصد هشتاد و نه بر اساس ماده سی قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی توسط نمایندگان مجلس شورای اسلامی تصویب شد و هرگونه دستکاری بدون مجوز از پلیس راهنمایی و رانندگی را ممنوع کردند. تعویض قطعات زیر بدون دریافت مجوز غیرقانونی می باشد:

  1. اتاق: اتاق یا بدنه خودرو بخشی است که صندلی، فرمان، چراق ها و دیگر تجهیزات خودرو روی آن نصب می شود و قابل رویت است.
  2. شاسی: شاسی دقیقا مانند اسکلت خودرو می ماند. قطعه ای یک پارچه و مستحکم که وظایف سنگینی بر عهده دارد. سیستم تعلیق، چرخ ها، فرمان و اکسل بر روی شاسی نصب می شوند.
  3. موتور: موتور در خودرو در واقع تولید کننده قدرت است. موتور خودرو مجموعه از تجهیزات مکانیکی و الکترونیکی است که در کنار یکدیگر باعث تولید قدرت می‌شوند. موتور خودرو از اجزای بسیار زیادی همچون سیلندر، پیستون، سوپاپ، میل لنگ و … تشکیل شده است.
  4. رنگ: خودروها برای زیبایی و محافظت در مقابل عوامل جوی رنگ می شوند. نوع رنگ بر اساس سفارش مشتری یا دلخواه کارخانه به مصرف کننده عرضه می شود. رنگ خودروها به دو گروه متالیک و روغنی تقسیم می شوند.

مجازات تعویض بدون مجوز چیست؟

اگر فردی بدون اخذ مجوز از پلیس، تغییرات اساسی را روی خودروی خود اعمال کند، دو حالت پیش می‌آید:

  • حالت اول زمانی است که در این تغییرات، مورد غیرقانونی وجود نداشته باشد.

به‌عنوان مثال، فرض کنید خودرویی دچار واژگونی می‌شود و مالک آن بدون اخذ مجوز، یک اتاق جدید با همان مشخصات اتاق قبلی خریداری و روی خودروی خود نصب می کند. در این حالت، مالک خودرو به کمیسیون ماده ۳۰ پلیس راهنمایی و رانندگی در حضور قاضی دادگاه ارجاع داده می‌شود و قاضی می‌تواند به میزان یک‌هشتم تا یک‌چهارم قیمت قطعه تعویض شده، جریمه نقدی تعیین کند. پس از پرداخت این جریمه، تغییرات در سامانه پلیس و برگ سبز خودرو ثبت و به رسمیت شناخته می‌شود.

  • حالت دوم این است که این تغییرات علاوه بر عدم اخذ مجوز، غیرقانونی نیز هستند.

مثلاً تعویض موتور خودرو با موتور یک خودروی قوی‌تر، در این دسته از تغییرات قرار می‌گیرد. در این حالت مالک خودرو از سوی پلیس موظف می‌شود که خودرو را به همان حالت اولیه و منطبق با شرایط درج‌شده در اسناد شناسایی، بازگرداند و تا زمانی که این کار انجام نشود، پلیس راهور هیچ‌گونه خدماتی را به این خودرو ارائه نخواهد کرد.

مراحل تعویض قطعات اصلی خودرو

مراحل قانونی که برای تعویض قطعات اصلی خودرو باید طی کنید از قرار زیر است:

  • کارشناسی خودرو و تایید اصالت آن
  • صدور مجوز
  • تعویض قطعه
  • ارائه فاکتور قطعه به مراکز شماره گذاری
  • تایید از سوی پلیس
  • اصلاح سند و کارت خودرو
  • کارت خودرو از طریق پست برای مالک ارسال می‌شود
  • سند خودرو در همان لحظه اصلاح می‌شود

بسیاری از افراد قطعات خودرو را بدون توجه به دستورات لازم تعویض می‌کنند که باید گفت حتی در صورت آسیب دیدن خودرو و نیاز به تعویض قطعات اصلی، مالک خودرو باید مجوزهای لازم را از پلیس اخذ کند تا مشمول جریمه نشود. آسیب به برخی از قطعات خودرو به حدی است که قابلیت جابه‌جایی آن وجود ندارد و افراد به این بهانه از دریافت مجوز سر باز می‌کنند که پلیس در این باره اعلام کرده در این صورت کارشناسان به محل اعزام می‌شوند. از سویی دیگر، تعمیرکاران کارهایی مانند تعویض رنگ خودرو را بدون مجوز پلیس انجام نمی‌دهند زیرا تخلف محسوب می‌شود.

مدارک مورد نیاز برای اخذ مجوز تعویض قطعات

در بالا بیان کردیم که اگر فردی قصد تغییر و تعویض قطعات اصلی خود را کرده است، ابتدا باید مجوز لازم را از پلیس راهنمایی و رانندگی دریافت کند که برای اخذ این نوع مجوز حضور خودرو، ارائه سند خودرو، کارت و بیمه شخص ثالث، کارت ملی، مدارک شناسایی مالک خودرو و مدارک شناسایی وکیل قانونی موردنیاز خواهد بود. لازم به ذکر است که فرد پس از دریافت مجوز باید قطعه یا قطعات مورد نیاز خودرو را از نمایندگی‌هایی که دارای تاییدیه استاندارد و محیط زیست هستند تهیه کند.

نتیجه گیری

در این مطلب به این موضوع پرداختیم که، تعویض کدام قطعات خودرو غیر قانونی است؟ به منظور تعویض قطعات اصلی خودرو از جمله: موتور، شاسی، اتاق و یا تغییر رنگ خودرو، اخذ مجوز از راهنمایی و رانندگی الزامی است. تعویض قطعات اصلی ماشین بدون مجوز ممنوع می باشد. زیرا قطعات اصلی خودرو نشان دهنده اصالت آن هستند و باید تعویض و تغییر هر کدام از آن ها در سیستم شماره گذاری ثبت شود. به همین جهت باید درخواست تعویض قطعه به راهنمایی و رانندگی و در مراکز تعویض پلاک داده شود و پس از تایید کارشناسی و مراحل دیگر مجوز صادر شده و تغییرات انجام شده به عنوان شناسنامه خودرو مجدداً ثبت گردد. در صورت عدم اخذ مجوز و یا تعویض غیر قانونی، مالک خودرو مطابق با ماده ۳۰ قانون تخلفات رانندگی جریمه خواهد شد.

فهرست مطالب

ارتباط با ما

برای خرید خودرو به کمک نیاز دارید؟

(همین حالا تماس بگیرید)

تلفن: ۴۸۴۱۶

آدرس دفتر مرکزی : تهران ، بزرگراه اشرفی اصفهانی ، بعد از مرزداران ، کوچه ولدخانی ، پلاک ۲۴ ، واحد ۱

مقالات خودرو
کارشناسی سیار خودرو
کارشناسی سیار خودرو

کارشناسی سیار خودرو با تامین خودرو آزمون کارشناسی سیار خودرو به راحتی قابل انجام است ، با توجه به روند رو به رشد خرید و

بررسی علل لرزش دنده خودرو
بررسی علل لرزش دنده خودرو

بررسی علل لرزش دنده خودرو می خواهیم به بررسی علل لرزش دنده خودرو بپردازیم. لرزش دنده، معمولاً اتفاق رایجی است که برای بسیاری از رانندگان

کارشناس سلامت خودرو
کارشناس سلامت خودرو

کارشناس سلامت خودرو برای بررسی خودرو لازم است که خودرو را به یک کارشناس سلامت خودرو نشان دهید ، تا اگر عیب و ایرادی دارد

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها