پولیش و سرامیک خودرو
در این مطلب به سراغ ناگفتههایی میرویم که در کمتر جایی میتوانید راجع به آنها اطلاعات کسب کنید. دلیل اصلی ارائه این مطلب در وبسایت تامین خودرو ارائه دید بازتر و آگاهانهتر برای انتخاب سرویس پولیش و سرامیک است که طی چند سال اخیر به اولویتهای نگهداری از خودرو تبدیل شده. به خاطر تخصصی بودن هر دو سرویس پولیش و سرامیک آنها را در دو بخش متفاوت بررسی میکنیم ولی درنظر داشته باشید که پولیش کاری فعالیت فیزیکیتر و اصطلاحا عمیقتری روی پوشش رنگ ماشین به حساب میآید و سرامیک روی لایه نازکتری از بدنه اثر خود را میگذارد، اما باید اطلاع داشته باشید که این دو سرویس در کنار هم به نتیجهای میرسند که دلخواه شماست.
مقدمهچینی برای پولیشکاری
اگرچه که در شرایط خاصی میتوان سرامیک را بدون پولیشکاری انجام داد، اما به صورت اصولی مراحل اجرای درست سرامیک استفاده کردن از خدمات پولیش است. اما برای همین پولیشکاری هم لازم هست که مقدماتی انجام شود و یکباره نمیتوان دستگاه پولیش را در دست گرفت و به سراغ رنگ خودرو رفت. تمیزکاری و رفع چربیها، آلودگیها و زایعات روی رنگ فقط برای حذف این مواد و رسیدن به رنگ نیست، بلکه کمک زیادی به پیدا کردن محلهایی از رنگ میکند که نیاز بیشتری برای انجام مراحل ترمیم در پولیش دارند. در واقع پیدا کردند خط و خشهای پنهان و هولوگرامهای روی رنگ بدون تمیز کردن بدنه، تقریبا ناممکن است.
انواع مواد پولیشکاری
برای اجرای پولیش به غیر از دستگاه پولیش و پدهای پولیش کاری دستگاه، موادی برای پر کردن خط و خش و زایعات استفاده میشود. به غیر از موارد نیمه جامد و سختتر که اکثرا از نوع تک مرحلهای هستند، مواد تخصصی پولیش در سه نوع زبر، خیلی زبر و نرم با مخلوط نیمه مایع و برای هماهنگ شدن با پدهای دستگاه عرضه میشوند. درباره برند این مواد هم بیشتر از نام برندها، لازم است از تجربه استفاده شود و حتی برای رنگ هر خودرو هم میتوان پیشنهاد متفاوتی با برند متفاوت با خودرو دیگر ارائه کرد.
حال که ماده مناسب تشخیص داده شد، پد یا در حالت ابتدایی پارچه مناسب را در محل هدف برای پولیشکاری با فشار خیلی کم ولی با حرکت پیوسته به صورت رفت و برگشت اجرا میکنیم. البته یکی دیگر از روشها که با پد بیشتر رایج هست هم حرکات دایرهای است ولی باید توجه داشته باشید که نمیتوان از این دو روش به صورت ترکیبی استفاده کرد. لازم است به این نکته اشاره کنیم که انواع چرب مواد پولیش و یا مواردی که از پارافین و سیلیکون زیادی در ترکیب آنها استفاده شده، باعث میشوند که در اولیش شستشو آثار خطها برگردند.
انواع دستگاه پولیش
دستگاه پولیش ابزار برقی است که جایگزین پارچههای سادهای میشوند که برای اعمال دقیقتر مواد پولیشکاری استفاده میشود. در مقایسه با روشهای سنتی، استفاده از دستگاه باعث افزایش دوام رنگ و پوشش درستتر پوشش اضافی روی بدنه میشود. به طور کلی دستهبندی دستگاه پولیش را میتوان از لحاظ توان خروجی، نیروی تامین توان و عملکرد اجرایی پدها دستهبندی کرد.
از لحاظ توان میتوان دستگاههای پولیش را به دو دسته تک دیسک و برنیشر تقسیم کنیم که نوع اول طراحی سادهتری دارد و سرعت چرخش آن به ۴۰۰ دور بر دقیقه میرسد. در مورد برنیشر هم ساختار پیچیدهتری دارد و برای پولیشزنیهای حرفهایتر استفاده میشود؛ سرعت چرخش این نوع هم به ۱۵۰۰ دور بر دقیقه میرسد. نوع برنیشر برای ترمیم آسیبهای عمیقتر استفاده میشود. شاید جالب باشد برای شما که بدانید همه دستگاههای پولیش از برق شهری برای تامین نیروی موتورهایشان استفاده نمیکنند، برخی از آنها در بدنه خود باتری جای دادهاند و نیازی به محدود شدن به پیدا کردن کابل برق در محل پولیشکاری ندارند.
اما از آن جالبتر دستگاه پولیشهای بادی هستند که برای استفاده از آنها لازم است کمپرسور باد پرسر وصدا هم در محل اجرا پولیش حضور داشته باشد. در بحث نحوه عملکرد دستگاه پولیش به چهار نمونه میتوانیم اشاره کنیم که شامل دوال اکشن، روتاری، اوربیتال، سنبادهزن نقطهای یا انگشتی میشود. رایجترین دستگاههای پولیش انواع روتاری هستند اما مشکل این دستگاهها رد هولوگرامی هستند که روی سطح کار باقی میگذارند، بنابراین استفاده از آنها نیاز به دقت زیادی دارد. در انواع دوال اکشن، به غیر از چرخش روی محور مرکزی، اندکی چرخش برای محور اصلی هم درنظر گرفته است، کنترل این دستگاهها برای تازهکارها سادهتر است، اما بسیاری از دوال اکشنها امکان تعویض صفحه را ندارند.
در مقابل دو نوع قبلی دولیش اوربیتال وجود دارد که با توان کمتری همراه است، اما حرکت نامنظمتری برای صفحه آن درنظر گرفته شده؛ حتی نسبت به نوع دوال اکشن. در واقع اوربیتالها زاویه اعمال کار را هم تغییر میدهند. جالب اینجاست که برخی از انواع اوربیتال حتی نسبت به نوع و اندازه پد و زبری آن زاویههای مختلفی را اعمال میکنند. که البته به خاطر سرعت کمتر در نهایت مدت زمان کار روی بدنه افزایش پیدا میکند، اما طراحی آنها به نحوی انجام شده که حتی امکان استفاده و کنترل با یک دست هم وجود دارد. در نهایت هم دستگاههای ظریف سنبادهزنی برای سطوحی که دسترسی آنها دشوار است وجود دارد. بخشهای حساس سپر، رینگ، دستگیرههای در و قطعات تزئینی را با این وسیله پولیشکاری میکنند.
مزیتهای بیشتر سرامیک نسبت به پولیش
بعد از عملیات پولیشکاری بدنه خودرو شفاف شده و درخشان میشود، اما برای ارائه خدمات روی رنگ خودرو، همین مرحله کافی نیست. به طور کلی برای سرامیک ۵ ویژگی اصلی ادعا میشود که شامل حفاظت، افزایش طول عمر، درخشندگی، ضدخش شدن و آبگریزی است. از این موارد شاید فقط سه مورد اول را بتوان تا حدی در پولیش دریافت کرد، اما آبگریزی و ضد خش شدن را فقط میتوان در سرامیکهای با کیفیت داشت.
این دو مورد اضافه به دلیل ساختار مولکولهای پلیمری مواد سرامیک است که با پوشش خارجی رنگ واکنش قوی ایجاد میکند و پیوند شیمیایی قوی به نام لایه هیدروفوبیک تشکیل میشود. عمر بالاتر سرامیک هم به دلیل همین لایه است. همچنین پس از اعمال سرامیک امکان کاهش ضخامت لایه رنگ به دلیل مهارت پایین تکنسین وجود ندارد، اما از سوی دیگر برای خودرویی با کارکرد بالا حتما لازم است که عملیات پولیش نسبت به سرامیک اولویت داشته باشد، چراکه به احتمال زیاد این خودرو شامل خرابیهای عمیقی در لایههای مختلف رنگ شده که نیاز به پولیشکاری را بیشتر میکند. همچنین در مناطق با آبوهوای گرم و خشک طول عمر سرامیک کاهش پیدا میکند ولی این مشکل در مواد پولیش اثری ندارد.
مواد مختلف سرامیک
سه دستهبندی اصلی برای مواد سرامیک معرفی کرد که شامل پلیمری، کوارتزی و هیبریدی است. در انواع پلیمری به عنوان نمونههایی با قیمت اقتصادی و با طول عمر پایین، خواص اصلی این مواد برای مدت زمان مطلوبی (حداقل تا شش ماه) حفظ میشود، اما مقاومت کافی در برابر کارواشهای بعد از سرویس در این مواد پایینتر است. در نمونههای کوارتزی پیوندهای بین ساختار سخت رنگ و مواد پلیمری تقویت شده، بنابراین خاصیت اصلی این مواد ماندگاری بیشتر است. اما اصلاح ساختاری در نوع کوارتزی باعث شده که در پایان کار پوشش پایانی براق باشد. در نهایت میتوان به سرامیکهای هیبریدی هم اشاره کرد که به دلیل قیمت بالای مواد کوارتزی، هر دو ماده را به صورت ترکیبی ارائه میکنند.
مراحل اجرای نانو سرامیک
همانطور که اشاره کردیم برای اجرای صحیح سرامیک و مخصوصا برای خودروهای با کارکرد بالا نیاز به پولیشکاری هست، بنابراین به طور کلی برای اجرای پولیش و سرامیک خودرو هفت مرحله را میتوان درنظر گرفت.
مرحله اول:
– شستشوی اولیه برای برطرف کردن کثیفیهای ساده لازم است، ولی باید درنظر داشت که نباید از مواد شستشو با تاثیر زیاد استفاده کرد، چرا که این مواد باعث ایجاد مشکل در ترکیب مواد سرامیک و حتی پولیش در زمان اجرا میشود.
مرحله دوم:
– پس از شستشوی اولیه بسیاری از معایب رنگ خودرو مشخص میشود، در اینجا لازم است که با ضخامتسنج محاسبه کنیم که در حین پولیشکاری تا چه حد میتوان روی لایه خارجی رنگ فشار وارد کرد و تا چه میتوان تضمین کرد که اصلاح رنگ با پولیشکاری قابل انجام است.
مرحله سوم:
– جزئیات و تزئینات خودرو مثل کرومکاریها، دورهای پنجره و شیشه و همچنن اطراف چراغها را حداقل با چسب کاغذی و یا چسب اختصاصی پولیشکاری بپوشانید.
مرحله چهارم:
– حالا نوبت به استفاده از مواد پولیش روی بخشهایی رسیده که بیشترین آسیب را دارند، تا بعد از ترمیم این بخشها بدون اختلاف با باقی بخشها پولیشکاری را انجام دهیم.
مرحله پنجم:
– بعد از اجرای سرامیک هم لازم است از نتیجه رفع کردن خشها به وسیله تجهیزات دقیقتر مثل چراغ قوه خورشیدی اطمینان پیدا کنیم. درصورت برطرف نشدن آسیبها لازم است بار دیگر روی نقطه پیدا شده، پولیشکاری شود.
مرحله ششم:
– بعد از بررسی دقیقتر و برطرف کردن موارد باقی مانده، آخرین مرحله زیرسازی را انجام میدهیم که البته امکان عدم اجرای آن هم وجود دارد. آخرین مرحله زیرسازی را میتوان با مواد سیلیکونی نرمتر و برای قطعات حساستری مثل چراغها، کرومکاریها و قطعات تزئینی انجام داد.
مرحله هفتم:
– حالا که بدنه آماده دریافت مواد نانو سرامیک شده با دستمال اختصاصی این مواد و پد مخصوص سرامیک، از بالای خودرو شروع به اجرای سرامیک میکنیم و قطعه به قطعه خودرو را پد مرطوب شده پوشش میدهیم. پس از پایان این عملیات برای برخی از مواد نانو سرامیک استفاده از آفتاب مصنوعی توصیه شده تا طول عمر و کارکرد سرامیک افزایش پیدا کند، ولی برای اکثر مواد نانو سرامیک استفاده از چراغ گرم لازم نیست.
سلام ..قیمت یک بار انجام چقدر برای مشتری درمیاد
با ماندگاری شش سال پانزده میلیون میشه