آشنایی با انواع پمپ بنزین خودرو و زمان تعویض آن
با تامین خودرو آزمون آشنایی با انواع پمپ بنزین خودرو و زمان تعویض آن را بدانید. یکی از مکانیزهای حیاتی هر موتور احتراق داخلی ، سیستم سوخت رسانی آن می باشد. سیستم های سوخت رسانی با توجه به نوع سوخت و مکانیزم ترکیب سوخت و هوا دارای قطعات متفاوتی می باشند.
انواع پمپ بنزین خودرو
- از نظر نوع سوخت : مانند سیستم سوخت رسانی دیزلی و بنزینی
- از نظر مکانیزم ترکیب : کاربراتوری ، نیمه انژکتوری ، انژکتوری
با پیشرفت تکنولوژی دستگاه های الکتریکی و علم الکترونیک ، دقت سیستم های سوخت رسانی نیز بیشتر شده و قطعات مورد استفاده از آن ها تغییر کرده است ، اما یک قطعه همواره از زمان پیدایش اولین موتورهای احتراقی تا کنون در سیستم سوخت رسانی بکار رفته و وجود آن ضروری است.
اینقطعه پمپ بنزین نام دارد. همانطور که از نام این قطعه پیداست وظیفه پمپاژ بنزین از باک به سمت موتور را بر عهده دارد. پمپ بنزین مورد استفاده در خودروها انواع مختلفی دارد که به دو دسته عمده تقسیم می شود :
پمپ بنزین های مکانیکی :
پمپ بنزین های مکانیکی از اجزای کاملا مکانیکی تشکیل شده و قابل تعمیر می باشند. این نوع پمپ بنزین ها به دو نوع ساده و خلائی تقسیم می شوند. پمپ بنزین های مکانیکی با استفاده از یک پرده دیافراگم و یک محور بادامکی که به وسیله فنر و سوپاپ کنترل به دیافراگم متصل شده مکش لازم برای پمپاژ سوخت از باک به موتور را فراهم می کنند.
این نوع پمپ ها در قسمت سر سیلندر خودروها نصب شده و بادامک آنها همراه با میل لنگ یا میل بادامک موتور تحریک می شود. ئایننوع پمپ بیشتر در خودروهای کاربراتوری نسل اول و دوم کاربرد داشته است و امروزه از آن استفاده نمی شود.
نوع دیگر پمپ های مکانیکی خلائی هستند که با استفاده از یک لوله به مانیوفولد هوای ورودی متصل شده و در شتابگیری های ناگهانی دیافراگم را با کمک خلا جاصل از مکش پیستون ها تحریک می کنند و در نتیجه شتاب بهتری به خودرو میبخشند.
از مزایای این نوع پمپبنزین ها ( مکانیکی ) می توان به قابل تعمیر بودن آن ها اشاره کرد ، اما این پمپ ها به دلیل محل قرار گیریشان ( روی سرسیلندر ) و سیستم مکانیکی که دارند دچار تاخیر هستند و در شتابگیری ها و سر بالایی ها توان بالایی ندارند و باعث افت توان موتور میشوند.
پمپ بنزین های الکتریکی :
این نوع پمپ ها نیز خود به سه دسته تقسیم بندی میشوند :
-
پمپ بنزین های الکتریکی دوار :
این نوع از پمپ بنزین ها در خودروهای کاربراتوری جدیدتر مورد استفاده قرار گرفته اند. از یک الکترو موتور dc تشکیل شده اند که با جریان مستقیم ۱۲ ولت باتری کار می کنند و معمولا زیر خودرو و میان مسیر باک و موتور قرار می گیرند. مثبت ورودی آنها با سوییچ بوده و همزمان با باز کردن سوییچ شروع به کار می کنند.
دارای قدرت بهتری نسبت به مدل مکانیکی هستند ، اما عیب اصلی این نوع پمپها کارکردن دائمی آنها با یک فشار ثابت است. فشار خروجی این پمپ ها ثابت بوده و در شتابگیری ها ، سربالایی ها و دور آرام یک فشار ثابت را به سمت موتور ارسال می کنند که این موضوع در بعضی شرایط باعث فلوت کردن موتور ( خفه کردن ) می سود و در بعضی شرایط باعث افت توان موتور می شود.
-
پمپ بنزین های دیافراگمی الکتریکی :
این نوع پمپ بنزین ها مکانیزمی شبیه پمپ های مکانیکی دارند با این تفاوت که بجای فنر و بادامک با استفاده از یک سیپ پیچ سلونوئید تحریک میشوند و با قطع و وصل شدن جریان الکتریکی وارد شده به آن ها سیم پیچ شارژ و دشارژ میشود. باهر بار شارژ شدن سیم پیچ پرده دیافراگم توسط سوزنی فلزی به عقب کشیده و دوباره سرجای خود باز میگردد.
این عمل چندین هزار بار در دقیقه انجام میشود و باعث ایجاد مکشی قوی در لوله های بنزین میشود که در نتیجه آن سوخت از باک به موتور ارسال میشود. محل قرارگیری این نوع پمپ بنزین ها زیر باک بوده و در خودروهای انژکتوری اولیه داخلی نورد استفاده قرار می گرفتند مانند پژو آردی ، پیکان باردو ( وانت پیکان انژکتوری ) ، پژو روآ و پژو ۴۰۵ مدل های ۸۰ تا ۸۲ ( اصطلاحا ۴۰۵ فرانسوی ) .
-
پمپبنزین های الکتریوی تو باکی :
نام این نوع پمپ بنزین ها که در عامه به آنها تو باکی گفته میشود به این دلیل است که درون باک خودرو قرار گرفته اند. این نوع پمپ ها به همراه مجموعه گیج شناور نشان دهنده سطح سوخت و فیلتر اولیه بنزین درون باک قرار می گیرند و امروزه به صورت انبوه در خودروهای انژکتوری استفاده می شوند.
این پمپ بنزین ها به صورت یک مجموعه وارد باک میشوند و شامل قطعات زیر می باشند :
- رئوستا : یک مقاومت از نوع رئوستا که به شناور متصل است و برای اندازه گیری سطح سوخت درون باک مورد استفاده قرار می گیرد.
- مغزی پمپ بنزین : اینقطعه همان پمپ بنزین دبافراگمی اکلتریکی است که در ابعاد کوچکتر درون مجموعه تو باکی قرار گرفته است و مکانیزمی به همان ترتیب دارد. تنها تفاوت آن وجود یک صافی بنزین در قسمت خروجی است.
- پوسته : محفظه ای از جنس پلاستیک یا فایبرگلاس است که محل قرارگیری مغزی و رئوستا می باشد ، همچنین دارای لوله های رفت و برگشت بنزین و سیم کشی های مربوط به رئوستا است.
نکته قایل توجه این است که : در پمپبنزین های جدید ، ولتاژ کاری آنها از سوییچ گرفته نمی شود. یک مثبت دائم از رله دوبل مستقیم به مثبت پمپ بنزین و منفی آن به ایسیو ( یونیت کنترل کننده موتور ) متصل می باشد و ایسیو با استفاده از قطع و وصل کردن منفی پالسی پمپ ، پرده دیافراگم را به عقب و جلو حرکت میدهد.
به دلیل استفاده از منفی فرمان ایسیو این نوع پمپ ها دقیق تر بوده و در زمان های متفاوت عملکردهای مناسب تری نسبت به نمونه های قبلی ارائه می دهند.
نکات مهم در رابطه با پمپ بنزین
پمپ بنزین های الکتریکی به دلیل استفاده مداوم از جریان الکتریکی داغ شده و حرارت بالایی تولید می کنند که باعث بالا رفتن مقاومت سیم پیچ های آنها و در نهایت سوختن و از کار افتادن پمپ می شود. یکی از نکاتی که باید حتما به آن توجه نمود این است که هیچوقت اجازه ندهیم بنزین درون باک به طور کامل تخلیه شود.
زیرا بنزین دمای کمی دارد و در اگثر مواقع سرد است زمانی که پمپ درون بتک قرار دارد با سرمای بنزین خنک کاری میشود و احتمال سوختن آن کاهش می یابد.
اگر بنزین درون باک به طور کامل تخلیه شود یا سطح آن به زیر صافی پمپ برسد باعث گرم شدن پمپ و در نهایت سوختن آن می شود. همچنین وجود آب در بنزین باعث زنگ زدن و گریپاژ شدن دیافراگم یا پره های پمپ می شود. همچنین بررسی صافی متصل به مغزی پمپ نیز امری لازم و ضروری است زیرا در صورت آشغال گرفتگی این صافی فشار زیادی به پمپ وارد شده و احتمال از کار افتادن آنزیاد می شود.
علائم خرابی و زمان تعویض پمپ بنزین
پمپ بنزین قطعه ای است که می تواند بسته به مراقبت و نگه داری مالک خودرو مدت زیاد یا کمی کار کند. در صورتی که بررسی های پاراگراف قبل به خوبی انجام شود نیازی به تعویض زود هنگام پمپ بنزین نیست ، اما بهتر است با هر ۳ بار تعویض فیلتر بنزین ، یکبار پمپ بنزین باز شده و چک شود.
برای چک کردن پمپ بنزین می توان از آن تست اهمی گرفت که باید با مولتی متر مقاومت سیم پیچ های آن اندازه گیری شود ، همچنین صافی خروجی آن نیز باید با دقت بررسی شود که ضایعات نداشته باشد.
از شما عزیزان ممنونیم که تا انتهای این مطلب ( آشنایی با انواع پمپ بنزین خودرو و زمان تعویض آن ) با ما همراه بودید، می توانید برای دیدن مطالب بیشتر به سایت تامین خودرو مراجعه کنید.
سلام میخواستم بدونم آیا فشار بنزین مغزی پمپ پراید و سراتو که کاملا عین هم هستند و به هم میخوره فرق دارند یا نه میشه برای سراتو را به پراید و برعکس استفاده کرد ؟
ممنون میشم اگر جواب بدید
سلام نه فرقی نداره حتی پمپ بنزین پراید و اسپورتیج یک مدل است
سلام اگر قسمت بالای پمپ که به وسیله رابط بنزین رو به موتور میرسونه یه ترک ریز باشه مبشه با چسب هل برطرف کرد
سلام، من دوتا سوال داشتم که ممنون میشم راهنمایی کنید:
اول اینکه ماشن من هیوندای اکسنت 2014 است. مدتی قبل که مسافر بودیم در یک شهر کوچک پمپ بنزین ماشین از کار افتاد. چون لوازم هیوندا اونجا نبود یه آقای باطری سازی آمد و مغزی پمپ بنزین پژو رو به پمپ بنزین اکسنت خوراند (خیلی با زحمت) و خلاصه ماشین راه افتاد. تا الان حدود 3000 کیلومتری با همون وضعیت ماشین راه رفته. میخواستم ببینم آیا لازمه مغزی پمپ بنزین رو عوض کنم و قطعه اصلی رو روش بگذارم یا نه؟
دوم اینکه اوایل وقتی سوییچ رو باز میکردم صدای پمپ بنزین شنیده میشد. الان دیگه صدا نداره. آیا این نشانه خرابی یا اشکال در مغزی پمپ بنزین میتونه باشه؟