قولنامه ماشین

اطلاعات مفید در مورد قولنامه خودرو

قولنامه خودرو را قورت دهید!

یک تکه کاغذ که در معامله خودرو ارزشش طلاست! اگر کمی هم اهل معامله کردن باشید یا باتجربه‌های بازار معامله کرده باشید، می‌دانید پیش شرط خریدهای مهم‌ نوشتن شرایط انجام آن است. به هرحال افراد زیادی به قصد سودآوری، آن هم به هرقیمتی وارد بازار خودرو شده‌‌اند، پیشنهاد ما این است که حتما پیش از انجام معامله و تنظیم قولنامه کارشناسی خودرو را انجام دهید تا قولنامه را براساس کارشناسی ویرایش کنید. بنابراین زمانی که کارشناسی را انجام دادید، این متن را مطالعه و از نکات آن استفاده کنید.

قولنامه ماشین

رعایت این نکات را در زمان تنظیم قولنامه فراموش نکنید

به یاد داشته باشید که برگ مبایعه‌نامه یا همان قولنامه سندی است که امکان ارائه آن در دادگاه وجود دارد، بنابراین باید براساس قوانینی که در دادگاه اعتبار دارد تنظیم شود. در ابتدا باید مشخصات کامل فروشنده و خریدار ذکر شود، این مشخصات شامل اطلاعات شناسنامه‌ای، محل سکونت و شماره تماس ثابت است. سپس باید اطلاعات کالایی که قرار است معامله شود، یعنی خودرو فروشنده را بیاورید، این اطلاعات شامل شرکت سازنده، نام مدل، تیپ آپشنی، سوخت مصرفی (بنزینی، دیزلی، دوگانه‌سوز یا هیبرید، یا تمام برقی) شماره پلاکی که روی خودرو نصب شده، کد شناسایی (VIN) یا شماره شاسی و شماره اختصاصی موتور این خودرو است. به یاد داشته باشید که این اطلاعات را حتما از روی مدارک معتبر خودرو در قولنامه یادداشت کنید. ضمنا شرایط تمام بدهی‌های خودرو مثل مالیات و عوارض شهرداری را هم محاسبه و در برگه قولنامه منعکس کنید.

چه شرایطی منجر به فسخ قولنامه می‌شود

فسخ قولنامه خودرو

پس از اینکه تمام اطلاعات معامله را آوردید، باید این جمله حقوقی را بنویسید:

«طرفین معامله به مدت ……. روز (معمولا ۲۴ ساعت) فرصت دارند با پرداخت جریمه‌ای به مبلغ …….. این قرارداد را فسخ کنند.»

این جمله می‌تواند این اختیار را به هردوطرف معامله بدهد که پس از پرداخت مبلغ توافقی خودرو به فروشنده برگردانده شود. اما به غیر از این مورد شرایط حقوقی هم وجود دارد که باعث می‌شود فراتر از هرچه که در هر قولنامه‌ای نوشته شده باشد (مگر در شرایط خاص)، این معامله به طور کل فسخ یا غیرقانونی اعلام بشود. بهتر است در متن قولنامه این جمله را هم ذکر کنیم تا هر دوطرف از بالاتر بودن اعتبار این موارد نسبت به قولنامه آگاهی داشته باشند:

«کلیه خیارات به هر عنوان ادعا و به هر میزان با اقرار طرفین و با علم و اطلاع کامل نسبت به عرف بازار اسقاط گردید. موارد تقلب و تدلیس از این موضوع مستثنی است.»

در ادامه سعی می‌کنیم این موارد را به صورت عملی توضیح دهیم.

  • مشخص شود خودرو فروخته شده به فرد دیگری تعلق داشته است.
  • اگر در مورد زمان پرداخت هزینه‌ها به روز خاصی اشاره نکرده باشید، فروشنده پس از سه روز می‌توان ادعا کند که معامله فسخ شده
  • برعکس مورد قبلی اگر فروشنده طی مدت زمان سه روز پس از پرداخت کامل هزینه، خودرو را تحویل خریدار ندهد، معامله فسخ می‌شود
  • اگر شرط اضافه‌ای را درنظر گرفته باشید و بتوانید اثبات آن را از روش ذکر کردن آن در متن قولنامه یا به روش‌های دیگر انجام دهید، امکان فسخ وجود دارد.
  • ممکن است یکی از شروطی که در مورد قبلی اشاره کردیم مربوط به فرصت فسخ قرارداد باشد.
  • درصورتی که فروشنده عیب خودرو را پوشانده باشد یا در روند پرداخت هزینه‌ها خریدار را فریب دهد، خریدار امکان فسخ معامله را داراست.
  • وقتی یکی از طرفین متوجه شود که انجام این معامله درنهایت به ضرر او تمام می‌شود، ممکن است درصورتی که این ضرر شدت زیادی داشته باشد، فراتر از قولنامه در دادگاه یا شورای حل اختلاف به این مورد رسیدگی شود.
  • در نهایت اگر در هنگام تنظیم قولنامه در لحظه آخر یکی از طرفین از انجام معامله پشیمان شود، نمی‌توان به این قولنامه استناد کرد و هیچ وجاهت قانونی ندارد.

این موارد ممکن است در زمان تنظیم قولنامه تغییر کند

پس از تنظیم کلیه موارد، ممکن است خریدار یا فروشنده علاقه داشته باشد بندهای دیگری برای اطمینان از شرایط یا حتی انجام شرایط خاصی برای معامله درنظر بگیرند. مهم‌ترین این موارد تضمین شرایط بدنه و فنی خودرو است. ممکن است برای پرداخت هزینه‌ها (اقساط یا نقد یا نحوه پرداخت بیعانه) شرایط ویژه‌ای درنظر گرفته شود که در این صورت می‌توان این نکات را هم اضافه کرد. در مورد شرایط فسخ معامله هم که می‌تواند شامل شکایتی بودن، ممنوع‌المعامله بودن و البته اصالت موتور، بدنه و یا مغایرت شماره شاسی بخشی از خودرو با بخشی دیگر و درنهایت تمام مواردی که باعث منع انجام تعویض پلاک می‌شوند را لیست کرده و درصورت وجود چنین مواردی فروشنده را ملزم به پرداخت خسارت و اصل هزینه‌ها در اولین فرصت کنید. البته در برخی از موارد مشاهده شده که فروشنده فرصت چند روزه‌ای را برای بررسی خودرو به خریدار می‌دهده که درنظر گرفتن این فرصت اصلا توصیه نمی‌شود، اما درنهایت بهتر است این شرایط حداقل در قولنامه آورده شود.

بهترین زمان برای پرداخت بیعانه

اگر هر دو سمت معامله می‌خواهند هیچ شکی برای سو استفاده دوطرف وجود نداشته باشد، بهتر است درست در روز تعویض پلاک بیعانه یا هر مبلغ دیگری پرداخت شود. یکی از دلایل این نکته فرصت فسخ قرارداد است و همچنین شرایط دیگری هم ممکن است رخ دهد که باعث پیشمانی خریدار یا فروشنده از انجام معامله شود، پس بهترین زمان برای پرداخت بیعانه درست پشت در تعویض پلاک است. از بعد اقتصادی بهتر است کمترین بیعانه ممکن را پرداخت کنید تا در صورت فسخ معامله و یا ایجاد دردسر، خسارت و ضرر کمتری متحمل شوید. تنها در صورتی کل قیمت خودرو را پرداخت کنید که سند رسمی مورد معامله به نام شما زده شده باشد. حداقل مبلغ یک میلیون تومان از کل مبلغ معامله تا تنظیم سند قطعی نزد خریدار باقی بماند. توصیه می شود تا حد مکان پرداختی‌ها به وسیله چک تضمینی انجام شود تا اگر که فروشنده منکر دریافت وجه شد، ابزاری برای اثبات پرداخت وجود داشته باشد.

سوال اصلی، کارشناسی قبل یا بعد از قولنامه؟

ممکن است فروشنده درخواست کند که این بند خاصی در قرارداد اضافه شود که براساس آن خریدار پس از رویت کامل بدنه و فنی خودرو نمی‌تواند ادعایی داشته باشد. این بند خطرناک می‌تواند باعث شود که خریدار حتی پس از انجام کارشناسی هم نتواند معامله را فسخ کند، بنابراین بهترین حالت این است که کارشناس خودرو پیش از تنظیم قولنامه باشد، تا هم درصورت وجود مشکلات در متن قولنامه منعکس شود و همچنین حتی درصورت اضافه کردن بند بالا، خیال هردوطرف از بابت شرایط معامله راحت باشد.

0 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟
خیالتان راحت باشد :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.