ایزوفیکس چیست ؟
آیا می دانید ایزوفیکس چیست؟ شاید کسانی با ایزوفیکس در خودرو بیشتر آشنا باشند که فرزندان خردسال و یا نوزادانی دارند؛ که بیشترین اندیشه آن ها هنگام سوار شدن در خودرو به وجود آوردن ایمنی و سلامت برای این عزیزان است. ایزوفیکس در خودرو همان صندلی کودک است که شما آن را بر روی اتومبیل خود جهت امنیت هر چه بهتر و بیشتر فرزندان کوچکتان نصب می کنید. ولی اگر تا به حال به آن فکر نکرده اید و یا اینکه اصلا از این سیستم آگاهی چندانی ندارید، با این مقاله از تامین خودرو، همراه ما باشید تا مختصر و مفید در مورد این قابلیت در اتومبیل بیشتر صحبت کنیم.
معرفی ایزوفیکس صندلی
کودکان جثه کوچکی دارند و کمربند ایمنی، به تنهایی برای تأمین امنیت آن ها کافی نیست. برای همین باید از صندلیهای مخصوص استفاده کرد که متناسب با کودکان طراحی شدهاند و کاملا ایمن هستند. طبق قوانین بینالمللی و استانداردهای جهانی، کودکان تا قبل از پنج سالگی در داخل خودرو حتما باید روی صندلی کودک بنشینند. این صندلیها که به اسم کارسیت یا صندلی ماشین شناخته میشوند، استانداردهای خاصی دارند و بهطور معمول روی صندلی عقب خودرو نصب میشوند.
ایزوفیکس یک استاندارد جهانی در خودرو است، که برای اتصال صندلی کودک به صندلی عقب استفاده میشود و خوشبختانه به تازگی در خودروهای تولید داخل نیز از این استاندارد استفاده شده است. تنها کاری که باید انجام دهید، این است که راهنمای نصب صندلی ماشین کودک ایزوفیکس را به دقت مطالعه کنید و آن را روی خودروی خود نصب کنید.
ایزوفیکس از کمربند ایمنی بهتر است؟
آزمایشها ثابت میکند که صندلیهای ایزوفیکس بسیار ایمن هستند. این صندلیها به جای تکیه بر روی کمربند، مستقیماً روی پایه خود مستقر میشوند. این یعنی صندلی در هنگام برخورد و به خصوص تصادف از بغل، حرکت کمتری دارد. نتایج یک تحقیق نشان داد که 94 درصد از والدین صندلی مزبور را به درستی نصب میکنند. این یعنی سادگی نصب ایزوفیکس به سهولت بکارگیری آن کمک میکند.
سیستم ایزوفیکس چگونه نصب میشود؟
در این بخش نحوه بستن و عملکرد سیستم ایزوفیکس را بررسی میکنیم. معمولا در قسمت سرنشینان عقب خودرو، دو قسمت مجزا برای نصب صندلی کودک در نظر گرفته میشود که کاملا شبیه بهیکدیگر هستند. برای نصب هر صندلی سه میله روی بدنه ماشین نصب میشود. دو میله بهصورت افقی کنار هم قرار میگیرند. هر صندلی کودک دو فک دارد که به این میلههای افقی قفل میشوند. فکها معمولا با فشردن یک دکمه بسته شده یا باز میشوند. بعد از قفل شدن فکها به میلهها با شنیدن صدای کلیک، حرکت خطی صندلی کودک مهار میشود.
اما هنوز احتمال واژگون شدن یا چرخیدن صندلی کودک در اثر تصادف وجود دارد. استاندارد ایزوفیکس برای این مشکل نیز راه چارهای پیشنهاد میکند. یک میله دیگر نیز به بدنه خودرو متصل میشود. یک یا دو قلاب فلزی بههمراه بند در ناحیه بالای صندلی کودک وجود دارد. این قلابهای فلزی نیز به میله سوم قفل میشوند. به این ترتیب عملا جلوی چرخش صندلی کودک نیز گرفته میشود. برای جلوگیری از لرزش و وارد شدن نیروی بیش از حد هنگام ترمز گرفتن یا تصادف به کودکان نیز از یک پایه استفاده میشود. این پایه زیر صندلی کودک قرار میگیرد و ارتفاع آن متغیر است. این پایه از طرف دیگر روی کف خودرو قرار گرفته و محکم میشود. به این ترتیب جلوی لرزیدن و وارد شدن تکانههای سنگین به صندلی کودک نیز گرفته میشود.
تفاوت بین ایزوفیکس و ایزوفیت چیست؟
هر دو سیستم، صندلی کودک شما را با استفاده از متصل کنندههای فلزی به چهارچوب وسیله نقلیه شما متصل می کنند. اما ایزوفیکس برای همه صندلی های اتومبیل گروه 0 + و گروه 1 اعمال می شود، در حالی که ایزوفیت برای صندلی های گروه 2/3 اعمال می شود. با استفاده از ایزوفیت، به جای بستن صندلی کودک به 5 نقطه از خودرو، با استفاده از کمربند ایمنی، صندلی را به 3 نقطهی اتومبیل محکم میکنید.
کدام یک از ماشین های ایرانی ایزوفیکس دارند؟
اگر شما هم به دنبال خرید خودروهای داخلی با سیستم ایزوفیکس هستید، می توانید یکی از مدل های زیر را انتخاب کنید:
- تیبا ۲
- تیبا صندوق دار
- ساینا دنده ای EX
- دنا
- دنا پلاس
- تارا
- پژو ۲۰۷
- تندر ۹۰ پلاس اتوماتیک
- کوییک R
- سورن پلاس
- شاهین
سیستم ایزوفیکس برای کودکان تا چه سنی مناسب است؟
صندلی ایمنی کودکان معمولا با توجه به سن کودک میتواند ارتفاع مختلفی داشته باشد تا شانه او به راحتی و بدون اذیت در آن قرار گیرد. این صندلی ها معمولا برای بچه های سه الی ۶ ماه مناسب است، و با توجه به طراحی و سایز خود صندلی کودکان بالای ۶ ماه هم میتوانند در آن قرار بگیرند. اگر کودک زیر ۶ ماه باشد، صندلی باید رو به عقب قرار گیرد تا احتمال افتادن او به صفر برسد و ایمنی بیشتری داشته باشد.
ایزوفیکس صندلی از چه سالی مورد استفاده قرار گرفته است؟
ایزوفیکس نخستین بار در سال ۱۹۹۷ روی یکی از خودروهای شرکت فولکس واگن قرار گرفت و با توجه به مزایای مهمی که داشت توانست با استقبال خودروسازان روبرو شود. پس از این و تا سال ۲۰۰۱ اکثر خودروهای اروپایی به این آپشن تجهیز شدند و از سال ۲۰۱۳ به بعد استفاده از ایزوفیکس در مدل های خارجی به یک ضرورت تبدیل شد. اما متاسفانه این آپشن بر روی تمامی خودروهای ایرانی یافت نمی شود. البته ناگفته نماند که خودروسازان داخلی در تلاش اند تا از این قابلیت بر روی بیشتر محصولات خود استفاده کنند.
مزایای ایزوفیکس صندلی خودرو
متاسفانه ایمنی صندلیها، بدون استفاده از سیستم ایزوفیکس، بسیار پایین است. برای رفع این نقص، میتوانید از صندلیها و خودروهای مجهز شده با این سیستم استفاده کنید که مزایای زیر را برای شما به همراه دارند:
- خطرات سفر را به حداقل می رساند. طبق آمارهای تخصصی، با سیستم ایزوفیکس، صندلی های اتومبیل در 95٪ موارد توسط والدین به درستی نصب می شوند، در حالی که هنگام بستن کمربند ایمنی معمولی، این درصد تنها 30٪ است.
- نصب صندلی ماشین آسانتر و راحت تر می شود و زمان زیادی نمی برد. برداشتن صندلی نیز آسان است.
- این سیستم اتصال بسیار قوی و پایداری دارد. بنابراین حتی در هنگام رانندگی در جادههای ناهموار نیز صندلی کودک ایمن است.
- با توجه به اتصال دائمی بین صندلی و ماشین، در زمان ترمز ناگهانی نیروی کمتری را به صندلی منتقل می کند.
- در صورت وقوع تصادف رانندگی، احتمال آسیب دیدن کودک کمتر میشود.
کلام آخر
در این مطلب بیان کردیم که ایزوفیکس چیست و چه مزایایی دارد. صندلی ماشین کودک برای حفظ سلامتی کودکان هنگام تصادف در خودرو طراحی و ساخته شده است. عدم اطلاع از نحوه صحیح اتصال و نصب صندلی کودک بر روی خودرو می تواند موجب خسارات جبران ناپذیری شود. سیستم ایزوفیکس به والدین کمک میکند صندلی مخصوص کودک خود را به راحتی و با کمترین ضریب خطا در خودرو نصب کنند.